چهارصددستگاه
در میان محله های تهران و تهرانگردی در کجابریم امروز رسیدیم به اولین محله از محله های منطقه 14 تهران، چهارصددستگاه اولین محله در ناحیه یک منطقه بوده که هم ناحیه با محله های شکوفه، دلگشا، دولاب، مینا، شاهین است از دسته محله های واقع در شرق تهران بوده که از امکانات لازمه برای سکونت در تهران برخوردار است.
موقعیت مکانی چهارصددستگاه
اگر نگاهی به نقشه تهران داشته باشید محله چهارصددستگاه در نقشه از دسته محله هایی است که در بخش شمالی با محله زاهد گیلانی، صفا، در بخش غربی با محله شکوفه، از بخش شرقی با محله جوادیه و در بخش جنوبی با محله دلگشا همجواری دارد.
دسترسی چهارصددستگاه
از نظر دسترسی جهت رفت و آمد با خودرو شخصی می توانید از اتوبان امام علی استفاده کنید که درست از وسط چهارصددستگاه عبور کرده و این محله را به دو قسمت تقسیم بندی کرده است. همچنین این محله از شمال با خیابان پیروزی و خیابان پرواز، از شرق با خیابان زینتی افخم، از جنوب با بزرگراه امام علی، خیابان نیکنام و خیابان درودیان و از غرب با خیابان نورصالحی و خیابان شکوفه محدود شده است.
ایستگاه مترو چهارصددستگاه
از نزدیک ترین ایستگاه های مترو واقع در چهارصددستگاه می توان به ایستگاه مترو ابن سینا اشاره کرد که که به ایستگاه مترو شیخ الرئیس نیز شناخته می شود؛ این ایستگاه مترو در خط 4 واقع شده است و در خیابان پیروزی قرار دارد.
تاریخچه چهارصددستگاه
ساخت و پیدایش محله چهارصددستگاه به سال 1322 باز می گردد؛ در آن سال ها این محله یک موقعیت مکانی برای سکونت مستشاران آلمانی شناخته می شد که برای ساخت و منتاژ هواپیماهای جنگی در صاعد (دفع دفاع) به ایران آمده بودند. در سال 1325 بعد از اینکه رضا شاه کشور را ترک کرد این پروژه متوقف شده و تمامی منازلی که در چهارصددستگاه قرار داشت همگی به فرهنگیان اختصاص داده شد. محله چهارصددستگاه یکی از اولین محله هایی بود که به آب لوله کشی دسترسی پیدا کرد.
پس از گذشت سال ها بانک شاهی تبدیل به کلانتری 110 شهدا شد و برخی از زنان لهستانی با مردان ایرانی ازدواج کرده و امروزه در خیابان پیروزی که در آن زمان به دوشان تپه معروف بود ساکن شداند که بعد از مرگشان در اطراف درب ورودی صنایع دفاع امروزی دفن شدند.
خانه موزه استاد معین
یکی از افراد شناخته شده ای که در آن زمان در این محله زندگی می کرد؛ استاد معین بود که در حال حاضر خانه آن در محله چهارصددستگاه، خیابان بسطامی، کوچه فردوس قرار گرفته است و تبدیل به یکی از موزه های تهران شده است. دکتر معین در آذر سال 1345 به دلیل سکته به اغما رفت و 5 سال پایان زندگی خود را بدین صورت سپری کرد، در تاریخ 13 تیر 1350 دارفانی را ودع گفت.
محله چهارصددستگاه یا محله نیک نام؟
در سال 1392 پس از تاسیس اتوبان امام علی محله چهارصددستگاه به دو بخش تقسیم بندی شد. قسمتی به نام چهارصددستگاه و قسمتی دیگر به نام نیکنام شناخته شد. در آن زمان که این تقسیم بندی ها صورت گرفت، محله نیکنام بخشی برای کشت و کار شد و آسیابی که در آن محله قرار داشت تبدیل به میدانی به نام سرآسیاب شده و راه خاکی در سال 1345 با ساخت بلواری به نام نیکنام آسفالت شد. یکی از محله هایی که در نزدیکی محله چهارصددستگاه و نیکنام قرار دارد، فرح آباد سابق یا صددستگاه امروزی است. این محله در زمان محمدرضاشاه پهلوی تاسیس شد و به همین دلیل نام صددستگاه را برای آن در نظر گرفتند.
زندگی در چهارصددستگاه
چهارصددستگاه از دسته بخش هایی است که برای زندگی امکانات لازمه را در خود دارد و این مورد سبب می شود تا افرادی که در این محله زندگی می کنند به راحتی برای امرار معاش خود از امکاناتی از جمله مراکز درمانی، بوستان ها، مراکز خرید و مساجد استفاده کنند و این یکی از ویژگی های ممتاز این محله جهت سکونت است.
منبع: کجابریم